Rolada z boczku faszerowana szpinakiem i serem
 
⏱ Czas przygotowania: 60 minut
💪 Poziom trudności: średni
🍽 Porcje: 4
 
Składniki:
– 700 g cienko krojonego boczku (najlepiej długie plastry)
– 200 g świeżego szpinaku
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 150 g sera żółtego
– 1 łyżka masła
– sól i pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy świeży szpinak i dusimy, aż zmięknie i odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie mieszamy ze startym serem.
Układamy boczek: na desce lub pergaminie układamy plastry boczku na zakładkę, tworząc prostokąt (ok. 25×30 cm). Boczek powinien lekko nachodzić jeden na drugi.
Nakładamy farsz: na środku boczku rozkładamy równomiernie przygotowany farsz szpinakowo-serowy. Pomagając sobie pergaminem, delikatnie zwijamy boczek w roladę (jak sushi lub roladę biszkoptową), tak aby farsz był szczelnie otoczony mięsem. W razie potrzeby spinamy wykałaczkami.
Pieczenie: roladę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy w 190°C przez 35–40 minut, aż boczek będzie złocisty i chrupiący.
Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, a następnie kroimy w plastry.