Łopatka faszerowana fetą i szpinakiem
⏱ Czas przygotowania: ok. 60 minut
💪 Poziom trudności: średni
🍽 Porcje: 4
Składniki:
- 4 plastry łopatki wieprzowej (po 150-180 g)
- 100 g sera feta
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Każdy plaster łopatki nacinamy wzdłuż, tworząc kieszonkę. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażamy, aż zacznie wydzielać aromat. Dorzucamy świeży szpinak i dusimy przez kilka minut, aż zmięknie i odparuje nadmiar płynu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser feta i całość dokładnie mieszamy. Powstałym farszem wypełniamy przygotowane kieszonki w mięsie, po czym spinamy je wykałaczkami, by się nie otworzyły podczas obróbki. Kieszonki obsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Następnie przykrywamy patelnię i dusimy mięso na małym ogniu przez 20-25 minut, aż będzie miękkie i soczyste. Podajemy gorące – najlepiej z puszystym purée ziemniaczanym oraz buraczkami zasmażanymi.

