Wieprzowina stir-fry z mango i papryką
🍽 Porcje: 4
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej lub karkówki
- 2 dojrzałe mango
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe kroimy w cienkie paski. Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy mięso i obsmażamy, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Mango obieramy i kroimy w słupki, a papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w paski.
Do mięsa dodajemy pokrojone mango i paprykę, wsypujemy starty imbir. Następnie wlewamy sos sojowy i miód. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną, ale zachowają chrupkość. Gotowe danie podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym lub basmati.

