Wieprzowina stir-fry z mango i papryką

 

🍽 Porcje: 4

 

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej lub karkówki
  • 2 dojrzałe mango
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

 

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe kroimy w cienkie paski. Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy mięso i obsmażamy, aż nabierze złotobrązowego koloru.

Mango obieramy i kroimy w słupki, a papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w paski. 

Do mięsa dodajemy pokrojone mango i paprykę, wsypujemy starty imbir. Następnie wlewamy sos sojowy i miód. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną, ale zachowają chrupkość. Gotowe danie podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym lub basmati.