Zupa cebulowa z wieprzowymi klopsikami
Składniki:
Zupa:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mały seler
- 2 pomidory
- 1 kg cebuli
- 1 szklanka białego wina
- olej do smażenia
- 2 l wody
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek świeżego koperku
Przygotowanie:
Zupa:
Łopatkę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 10 minut.
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, pomidory kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Do garnka z gotującym się wywarem dodajemy starte warzywa i pomidory, gotujemy przez kilka minut. Następnie dorzucamy podsmażoną cebulę, 2 ząbki czosnku, tymianek, bazylię oraz sól i pieprz, opcjonalnie można dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około 10 minut. Wlewamy białe wino i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aby odparował alkohol. Całość miksujemy na gładki krem.
Klopsiki wieprzowe:
Mięso mielone łączymy z posiekanym koperkiem, żółtkami i miękkim masłem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki. Gotujemy je w osolonej, delikatnie wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5-7 minut).
Do miseczki wlewamy gorącą zupę cebulową, dodajemy klopsiki, dekorujemy opieczonym krążkiem cebuli i posiekaną natką pietruszki.

