Stek wieprzowy z szałwią i gorgonzolą

 

🍽 Porcje: 4

 

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • 12 liści świeżej szałwii
  • 60 g sera gorgonzola
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • 4 średnie bataty
  • 2 łyżki masła klarowanego

 

Przygotowanie:

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, drobno posiekaną świeżą szałwią oraz pokrojoną w drobną kostkę gorgonzolą. Całość dokładnie mieszamy i formujemy 4 grube steki. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy steki po 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowej skórki, a w środku pozostaną soczyste.

W międzyczasie obieramy bataty, kroimy je w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut – do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i dokładnie ucieramy na gładkie, puszyste purée. Na talerzu układamy porcję purée z batatów, a na niej stek mielony z szałwią. Danie można wzbogacić o karmelizowaną cebulę lub chipsy z boczku.