Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym z nutą wędzoną

 

⏱️ Czas przygotowania: 50 minut

💪 Poziom trudności: średni

🍽️ Liczba porcji: 4

Składniki:

Klopsiki:

  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku (drobno starty)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli (drobno posiekana)
  • 1 łyżka bułki tartej panko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia (np. rzepakowy lub z pestek winogron)

Sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli (pokrojona w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 1 mała czerwona papryka (pokrojona w drobną kostkę)
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki do podania

Przygotowanie:

Przygotowujemy mięso: w dużej misce łączymy mieloną szynkę wieprzową, jajko, starty parmezan, musztardę, starty czosnek, drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą panko, natkę pietruszki oraz wędzoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aż masa będzie zwarta. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Smażymy pulpeciki: na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy pulpeciki z każdej strony na średnim ogniu, aż będą złociste. Przekładamy na talerz i odkładamy.

Przygotowujemy sos: na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy cukier, wędzoną paprykę, oregano, sól i pieprz. Gotujemy sos przez 10 minut na małym ogniu.

Dusimy wszystko razem: do sosu przekładamy podsmażone pulpeciki, delikatnie mieszamy, przykrywamy i dusimy razem przez 10–12 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, a sos gęsty i aromatyczny.

Podanie: pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. purée z batatów, kuskusem lub chrupiącym pieczywem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii.