Shoarma wieprzowa w tortilli
⏱ Czas przygotowania:
🕒 Czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania (min. 1 godzina, najlepiej cała noc)
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽 Porcje: 4
Składniki:
-
800 g karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
-
3 łyżki oleju
-
2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
-
sok z 1/2 cytryny
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1/2 łyżeczki ostrej papryki
-
1/2 łyżeczki kurkumy
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego (lub kolendry)
-
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
-
sól i pieprz do smaku
-
4 duże tortille pszenne
- sos czosnkowy
Przygotowanie:
-
Zamarynuj mięso: połącz wszystkie składniki marynaty, dodaj mięso, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na noc).
-
Smażenie: na dużej patelni/woku smaż mięso na mocnym ogniu, aż się zarumieni, ale nie wyschnie.
-
Podgrzej tortille na suchej patelni lub w mikrofali.
-
Składanie tortilli:
-
Na środek każdej tortilli daj porcję mięsa
-
Możesz dodać również ulubione warzywa
-
Polej sosem czosnkowym
-
Zawiń ciasno (najpierw dół, potem boki – jak klasyczny wrap)
-