Shoarma wieprzowa w tortilli

 

⏱ Czas przygotowania:

🕒 Czas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania (min. 1 godzina, najlepiej cała noc)

💪 Poziom trudności: łatwe

🍽 Porcje: 4

 

Składniki:

  • 800 g karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski

  • 3 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (lub kolendry)

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

  • sól i pieprz do smaku

  • 4 duże tortille pszenne

  • sos czosnkowy

 

Przygotowanie:

  1. Zamarynuj mięso: połącz wszystkie składniki marynaty, dodaj mięso, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na noc).

  2. Smażenie: na dużej patelni/woku smaż mięso na mocnym ogniu, aż się zarumieni, ale nie wyschnie.

  3. Podgrzej tortille na suchej patelni lub w mikrofali.

  4. Składanie tortilli:

    • Na środek każdej tortilli daj porcję mięsa

    • Możesz dodać również ulubione warzywa

    • Polej sosem czosnkowym

    • Zawiń ciasno (najpierw dół, potem boki – jak klasyczny wrap)