Pho Kimchi z wieprzowiną i kiełkami
⏱️ Czas przygotowania: 2 godziny
💪 Poziom trudności: średni
🍽️ Liczba porcji: 4
Składniki:
Mięso i bulion:
- 500 g łopatki wieprzowej bez kości
- 1 cebula (opalana nad ogniem)
- 5 cm kawałek imbiru
- 2 l wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 ziarna kardamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- 200 g makaronu ryżowego (szerokiego)
- 100 g kimchi (grubo posiekane)
- 1 świeże chili (pokrojone w plasterki)
- 100 g kiełków fasoli mung lub innych kiełków
- 1/2 cebuli (cienko pokrojona w piórka)
- świeża kolendra (duża garść, posiekana)
- limonka do podania
Przygotowanie:
Gotujemy bulion: do dużego garnka wkładamy łopatkę wieprzową, opaloną cebulę, imbir i przyprawy: cynamon, anyż, kardamon. Zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.
Doprawiamy: po ugotowaniu wyjmujemy mięso, odstawiamy do przestudzenia i kroimy je w cienkie plastry. Do bulionu dodajemy sos rybny, sos sojowy i cukier trzcinowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odcedzamy bulion przez sitko.
Przygotowujemy makaron: makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by się nie sklejał.
Podanie: do misek wkładamy porcje makaronu, plastry gotowanej łopatki wieprzowej, kimchi, kiełki, piórka cebuli, plasterki chili i posiekaną kolendrę. Całość zalewamy gorącym, aromatycznym bulionem. Podajemy od razu z cząstkami limonki do skropienia.