Jednogarnkowy gulasz z karkówki
⏱ Czas przygotowania: 1 godzina
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽 Porcje: 4
Składniki:
- 600–700 g karkówki (pokrojonej w kostkę)
- 2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
- 2–3 ząbki czosnku (posiekane)
- 3 marchewki (pokrojone w półplastry)
- 200 g pieczarek (pokrojone w plasterki)
- 1 czerwona papryka (pokrojona w paski – opcjonalnie)
- 200 g makaronu świderki lub penne
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) lub 3 świeże
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500–600 ml bulionu (mięsny lub warzywny)
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć karkówkę i smaż na dużym ogniu do zrumienienia z każdej strony. Przełóż mięso na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki i ewentualnie paprykę. Po 3 minutach dorzuć słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj.
- Dodaj podsmażoną karkówkę i pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, zalej całość bulionem (tak, by przykrył składniki). Dodaj marchew. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut – aż mięso będzie miękkie.
- Wsyp suchy makaron bezpośrednio do gulaszu. W razie potrzeby dolej trochę wrzątku – płynu powinno być tyle, by makaron mógł się ugotować, ale danie ma pozostać gęste. Gotuj całość 10–12 minut, mieszając co kilka minut, by makaron nie przywarł.
- Gdy makaron będzie miękki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gulasz powinien być zawiesisty, ale nie suchy – jeśli potrzeba, dodaj trochę wody lub bulionu.
- Posyp natką pietruszki