Naleśniki z szarpaną wieprzowiną

 

⏱️ Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny (w tym duszenie mięsa)
💪 Poziom trudności: średni
🍽️ Liczba porcji: 4

 

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • 100 ml bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 8 gotowych placków naleśnikowych
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

 

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w duże kawałki, dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką, kuminem i chili. Obsmaż je na rumiano na oleju, przełóż do garnka.
  2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj do mięsa.
  3. Dodaj koncentrat, bulion i duś pod przykryciem ok. 2 godziny (lub do miękkości).
  4. Po uduszeniu porwij mięso na włókna widelcem. W razie potrzeby odparuj nadmiar płynu.
  5. Na każdy naleśnikowy placek nałóż porcję szarpanego mięsa i zwiń w kopertę.
  6. Tak złożony naleśnik możesz podsmażyć na suchej patelni lub zapiec 10 minut w piekarniku (180°C) – np. z serem.
  7. Gotowe naleśniki posyp kolendrą lub natką pietruszki

 

Podanie:

Podawaj z dowolnym sosem (np. czosnkowym, serowym lub jogurtowym).