Naleśniki z szarpaną wieprzowiną
⏱️ Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny (w tym duszenie mięsa)
💪 Poziom trudności: średni
🍽️ Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)
- 100 ml bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 8 gotowych placków naleśnikowych
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w duże kawałki, dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką, kuminem i chili. Obsmaż je na rumiano na oleju, przełóż do garnka.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj do mięsa.
- Dodaj koncentrat, bulion i duś pod przykryciem ok. 2 godziny (lub do miękkości).
- Po uduszeniu porwij mięso na włókna widelcem. W razie potrzeby odparuj nadmiar płynu.
- Na każdy naleśnikowy placek nałóż porcję szarpanego mięsa i zwiń w kopertę.
- Tak złożony naleśnik możesz podsmażyć na suchej patelni lub zapiec 10 minut w piekarniku (180°C) – np. z serem.
- Gotowe naleśniki posyp kolendrą lub natką pietruszki
Podanie:
Podawaj z dowolnym sosem (np. czosnkowym, serowym lub jogurtowym).