⏱️ Czas przygotowania: ok. 2 godziny (w tym min. 1 godzina marynowania)
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽️ Liczba porcji: 4

Składniki:

Na mięso:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • 1 łyżeczka musztardy (np. sarepskiej)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka zimnej wody
  • ulubione zioła (np. suszony majeranek lub tymianek)

Dodatki:

  • 4 bułki do burgerów
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1-2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
  • 2 ogórki kiszone, pokrojone w plastry
  • 4 liście sałaty rzymskiej lub lodowej
  • pomidor w plastrach
  • sos musztardowo-miodowy, ketchp lub czosnkowy

Przygotowanie:

  1. W misce dokładnie połącz mieloną wieprzowinę z solą, pieprzem, czosnkiem, musztardą, papryką i wodą. Jeśli używasz ziół, dodaj je teraz.
  2. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw mięso do lodówki na min. 1 godzinę, by składniki się „przegryzły”.
  3. Po schłodzeniu uformuj 4 płaskie burgery o średnicy nieco większej niż bułki – mięso skurczy się podczas smażenia.
  4. Grilluj lub smaż kotlety na rozgrzanej patelni grillowej lub klasycznej po ok. 4–5 minut z każdej strony. Pod koniec możesz położyć na wierzch plaster sera.
  5. Bułki lekko opiecz. Posmaruj dolną część ulubionym sosem (np. czosnkowym, miodowo – musztardowym lub majonezem), dodaj sałatę, kotleta z serem, ogórka, pomidora i cebulę. Przykryj górą bułki posmarowaną dowolnym sosem.