Żeberka w sosie musztardowo-miodowym

 

⏱ Czas przygotowania: 2,5 godziny
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽 Porcje: 4

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cebula
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, tymianek

 

Przygotowanie:

  1. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj je musztardą, miodem, solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. Na rozgrzanym oleju obsmaż żeberka z każdej strony na złoty kolor.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut.
  4. Wlej bulion i duś wszystko na małym ogniu przez ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

 

Podanie:

Podawaj z puszystym puree ziemniaczanym i zasmażaną kapustą kiszoną.