Żeberka wieprzowe pieczone z sosem chimichurri
⏱️ Czas przygotowania: 2 godziny
💪 Poziom trudności: średni
🍽 Liczba porcji: 4
Składniki:
Na żeberka:
• 1,2 kg żeberek wieprzowych
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki papryki ostrej lub chili
• 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
• sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sos chimichurri:
• pęczek natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 mała czerwona papryczka chili (bez pestek)
• 100 ml oliwy z oliwek
• 2 łyżki czerwonego octu winnego lub soku z cytryny
• ½ łyżeczki soli
• świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Żeberka kroimy na porcje po 3–4 kostki. W misce mieszamy sos sojowy, miód, ketchup, musztardę, czosnek, paprykę słodką i ostrą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy żeberka, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (a najlepiej na noc).
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, polewamy żeberka wytworzonym sosem i pieczemy jeszcze 20–25 minut, aż nabiorą pięknej, karmelowej glazury.
W międzyczasie przygotowujemy sos chimichurri. Natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek i chili rozdrabniamy, wszystko przekładamy do miski. Dodajemy oregano, oliwę, ocet winny, sól i pieprz, po czym dokładnie mieszamy. Sos powinien mieć świeży, ziołowy aromat i lekko pikantny smak.
Upieczone żeberka kroimy między kośćmi i podajemy z łyżką sosu chimichurri na wierzchu.

