Schab gotowany w sosie z pieczarkami
⏱️ Czas przygotowania: ok. 2 godziny
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽️Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- 1 łyżka masła
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 200 g pieczarek
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Schab pokrój na mniejsze kawałki i lekko rozbij tłuczkiem.
- Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.
- Całość zalej wywarem, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć plastry schabu.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 1,5 h, kilka razy obracając mięso.
- Umyte pieczarki pokrój i podsmaż na drugiej patelni, dodaj łyżkę masła, smaż do zarumienienia. Dodaj do mięsa na 10 min przed końcem gotowania.
- Aby zagęścić sos, dodaj do garnka mąkę, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje i stanie się aksamitny.
- Całość możesz posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Podanie:
Podawaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem.