Schab gotowany w sosie z pieczarkami

 

⏱️ Czas przygotowania: ok. 2 godziny
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽️Liczba porcji: 4

 

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • 1 łyżka masła
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Schab pokrój na mniejsze kawałki i lekko rozbij tłuczkiem.
  2. Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.
  3. Całość zalej wywarem, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć plastry schabu.
  4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 1,5 h, kilka razy obracając mięso.
  5. Umyte pieczarki pokrój i podsmaż na drugiej patelni, dodaj łyżkę masła, smaż do zarumienienia. Dodaj do mięsa na 10 min przed końcem gotowania.
  6. Aby zagęścić sos, dodaj do garnka mąkę, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje i stanie się aksamitny.
  7. Całość możesz posypać koperkiem lub natką pietruszki.

 

Podanie:

Podawaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem.