Kotlet schabowy w panierce panko

 

⏱️ Czas przygotowania: ok. 30 minut
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽️ Liczba porcji: 4

 

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości (ok. 1–1,5 cm grubości)
  • 2 jajka
  • 100 g panierki panko
  • 100 ml sosu tonkatsu
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozbij mięso tłuczkiem, lekko je spłaszczając.
  2. Dopraw solą i pieprzem. Możesz również natrzeć je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jeśli lubisz mocniejsze, aromatyczne smaki.
  3. Następnie zanurz każdy plaster w roztrzepanym jajku, a potem dokładnie obtocz w panierce panko, lekko dociskając, aby panierka dobrze przylegała. Dla uzyskania grubszej i bardziej chrupiącej panierki, powtórz tę czynność dwukrotnie.
  4. Rozgrzej olej na patelni.
  5. Smaż kotlety na średnim ogniu po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  6. Odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Przed podaniem polej kotlety sosem tonkatsu.

 

Podanie:

Kotlety podawaj z puree z ziemniaków lub młodymi ziemniaczkami. Doskonale pasują do nich również surówki – np. coleslaw z białej kapusty i marchewki.