Stek wieprzowy z szałwią i gorgonzolą
🍽 Porcje: 4
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
- 12 liści świeżej szałwii
- 60 g sera gorgonzola
- 2 łyżeczki oleju
- sól i pieprz do smaku
- czosnek granulowany do smaku
- 4 średnie bataty
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, drobno posiekaną świeżą szałwią oraz pokrojoną w drobną kostkę gorgonzolą. Całość dokładnie mieszamy i formujemy 4 grube steki. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy steki po 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowej skórki, a w środku pozostaną soczyste.
W międzyczasie obieramy bataty, kroimy je w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut – do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i dokładnie ucieramy na gładkie, puszyste purée. Na talerzu układamy porcję purée z batatów, a na niej stek mielony z szałwią. Danie można wzbogacić o karmelizowaną cebulę lub chipsy z boczku.

