Krem groszkowo–chrzanowy z grillowaną wieprzowiną
🍽 Porcje: 6
Składniki:
- 400 g karkówki wieprzowej
- 3 łyżki białego wina wytrawnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 szczypta pieprzu cytrynowego
- 600 g mrożonego zielonego groszku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm i nacieramy marynatą przygotowaną z białego wina, oliwy, świeżego rozmarynu i pieprzu cytrynowego. Mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze przeszło przyprawami. Zamarynowaną karkówkę grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabierze złocistej barwy i aromatu dymu. Po grillowaniu odkładamy mięso na kilka minut, by odpoczęło, a następnie kroimy je w cienkie paseczki, które dodajemy do zupy tuż przed podaniem.
Bulion warzywny zagotowujemy w dużym garnku, po czym dodajemy do niego 600 g mrożonego zielonego groszku i gotujemy na średnim ogniu przez około 8 minut, aż groszek zmięknie, ale zachowa intensywnie zielony kolor. Następnie blendujemy zupę na gładki krem – najlepiej blenderem ręcznym. Dodajemy 2 łyżki tartego chrzanu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Gotową, gorącą zupę rozlewamy do misek, na wierzchu każdej porcji układamy porcję karkówki i – opcjonalnie – posypujemy świeżą natką pietruszki lub skrapiamy odrobiną oliwy.

