Tagliatelle z ragù wieprzowym

⏱️ Czas przygotowania: 2 godziny

💪 Poziom trudności: średni

🍽️ Liczba porcji: 4

Składniki:

Sos ragù:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka (starta na drobnych oczkach)
  • 1 łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 350–400 g makaronu tagliatelle
  • 40 g świeżo startego parmezanu
  • listki świeżej bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos ragù: Na oliwie i maśle podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchewkę i seler. Gdy zmiękną, dorzucamy mieloną łopatkę i smażymy, aż mięso się dobrze zarumieni. Wlewamy wino i odparowujemy alkohol przez 2–3 minuty. Następnie dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i liść laurowy. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż sos zgęstnieje i smaki się połączą.

Gotujemy makaron: Tagliatelle gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując odrobinę wody z gotowania.

Łączenie: Makaron mieszamy z sosem ragù, w razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody z gotowania, by sos lepiej otulił makaron.