Roladki z boczkiem i serem

 

⏱ Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽 Porcje: 4

 

Składniki:

  • 8 cienkich plastrów boczku wędzonego
  • 8 plastrów żółtego sera (np. cheddar, gouda)
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Szczypta pieprzu i chili (opcjonalnie)
  • Wykałaczki do spinania

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry (najlepiej obieraczką do warzyw).
  2. Na każdy plaster boczku połóż plaster sera i cienki plaster cukinii.
  3. Zwiń wszystko w ciasną roladkę i zepnij wykałaczką.
  4. Posyp oregano, dopraw pieprzem lub chili.
  5. Smaż na suchej patelni po 5–7 minut z każdej strony lub piecz w piekarniku w 180°C przez 15 minut, aż boczek będzie chrupiący, a ser się roztopi.