Pho Kimchi z wieprzowiną i kiełkami

⏱️ Czas przygotowania: 2 godziny

💪 Poziom trudności: średni

🍽️ Liczba porcji: 4

Składniki:

Mięso i bulion:

  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 cebula (opalana nad ogniem)
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 l wody
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 laska cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 200 g makaronu ryżowego (szerokiego)
  • 100 g kimchi (grubo posiekane)
  • 1 świeże chili (pokrojone w plasterki)
  • 100 g kiełków fasoli mung lub innych kiełków
  • 1/2 cebuli (cienko pokrojona w piórka)
  • świeża kolendra (duża garść, posiekana)
  • limonka do podania

Przygotowanie:

Gotujemy bulion: do dużego garnka wkładamy łopatkę wieprzową, opaloną cebulę, imbir i przyprawy: cynamon, anyż, kardamon. Zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.

Doprawiamy: po ugotowaniu wyjmujemy mięso, odstawiamy do przestudzenia i kroimy je w cienkie plastry. Do bulionu dodajemy sos rybny, sos sojowy i cukier trzcinowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odcedzamy bulion przez sitko.

Przygotowujemy makaron: makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by się nie sklejał.

Podanie: do misek wkładamy porcje makaronu, plastry gotowanej łopatki wieprzowej, kimchi, kiełki, piórka cebuli, plasterki chili i posiekaną kolendrę. Całość zalewamy gorącym, aromatycznym bulionem. Podajemy od razu z cząstkami limonki do skropienia.