Lasagne mięsno-warzywna z beszamelowym twistem

⏱️ Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

💪 Poziom trudności: średni

🍽️ Liczba porcji: 4

Składniki:

Sos mięsno-warzywny:

  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 marchewka (starta na grubych oczkach)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 garść świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego, odciśniętego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Beszamel:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Pozostałe:

  • 9–12 płatów makaronu lasagne
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • 50 g tartego parmezanu
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotowujemy farsz: na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy startą marchewkę i mielone mięso z szynki. Smażymy, aż mięso będzie lekko zrumienione. Dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, oregano, szpinak i doprawiamy do smaku. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Przygotowujemy beszamel: w rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy przez 1 minutę. Stopniowo wlewamy mleko, mieszając trzepaczką do uzyskania gładkiego sosu. Gotujemy przez 3–4 minuty, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Układamy lasagne: w naczyniu żaroodpornym rozsmarowujemy cienką warstwę sosu mięsnego. Następnie układamy:

  1. płaty makaronu
  2. mięso ze szpinakiem
  3. 2–3 łyżki beszamelu
  4. odrobina tartego sera

Powtarzamy warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być beszamel i ser.

Pieczenie: pieczemy w 180°C (termoobieg) przez ok. 35–40 minut, aż wierzch będzie złocisty i lekko chrupiący. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut przed pokrojeniem.