Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym z nutą wędzoną
⏱️ Czas przygotowania: 50 minut
💪 Poziom trudności: średni
🍽️ Liczba porcji: 4
Składniki:
Klopsiki:
- 500 g mielonej szynki wieprzowej
- 1 jajko
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku (drobno starty)
- 1/2 małej czerwonej cebuli (drobno posiekana)
- 1 łyżka bułki tartej panko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- olej do smażenia (np. rzepakowy lub z pestek winogron)
Sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 cebuli (pokrojona w kostkę)
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 1 mała czerwona papryka (pokrojona w drobną kostkę)
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki do podania
Przygotowanie:
Przygotowujemy mięso: w dużej misce łączymy mieloną szynkę wieprzową, jajko, starty parmezan, musztardę, starty czosnek, drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą panko, natkę pietruszki oraz wędzoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aż masa będzie zwarta. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Smażymy pulpeciki: na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy pulpeciki z każdej strony na średnim ogniu, aż będą złociste. Przekładamy na talerz i odkładamy.
Przygotowujemy sos: na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy. Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy cukier, wędzoną paprykę, oregano, sól i pieprz. Gotujemy sos przez 10 minut na małym ogniu.
Dusimy wszystko razem: do sosu przekładamy podsmażone pulpeciki, delikatnie mieszamy, przykrywamy i dusimy razem przez 10–12 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, a sos gęsty i aromatyczny.
Podanie: pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. purée z batatów, kuskusem lub chrupiącym pieczywem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii.