Jednogarnkowy gulasz z karkówki

 

⏱ Czas przygotowania: 1 godzina

💪 Poziom trudności: łatwe

🍽 Porcje: 4

 

Składniki:

  • 600–700 g karkówki (pokrojonej w kostkę)
  • 2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
  • 2–3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 3 marchewki (pokrojone w półplastry)
  • 200 g pieczarek (pokrojone w plasterki)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w paski – opcjonalnie)
  • 200 g makaronu świderki lub penne
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) lub 3 świeże
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500–600 ml bulionu (mięsny lub warzywny)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

 

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć karkówkę i smaż na dużym ogniu do zrumienienia z każdej strony. Przełóż mięso na talerz.
  2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki i ewentualnie paprykę. Po 3 minutach dorzuć słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj.
  3. Dodaj podsmażoną karkówkę i pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, zalej całość bulionem (tak, by przykrył składniki). Dodaj marchew. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut – aż mięso będzie miękkie.
  4. Wsyp suchy makaron bezpośrednio do gulaszu. W razie potrzeby dolej trochę wrzątku – płynu powinno być tyle, by makaron mógł się ugotować, ale danie ma pozostać gęste. Gotuj całość 10–12 minut, mieszając co kilka minut, by makaron nie przywarł.
  5. Gdy makaron będzie miękki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gulasz powinien być zawiesisty, ale nie suchy – jeśli potrzeba, dodaj trochę wody lub bulionu.
  6. Posyp natką pietruszki