Grochówka na wieprzowinie

 

⏱ Czas przygotowania: 1,5 godziny
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽 Porcje: 6

 

Składniki:

  • 250 g grochu łuskanego
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g wędzonych żeberek
  • 300 g kiełbasy (np. śląskiej lub wiejskiej)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • ½ korzenia selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 l wody
  • 3–5 liści laurowych
  • 3–5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Żeberka zalej 2 l zimnej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem około 1 godziny, aż mięso zacznie mięknąć.
  2. W międzyczasie opłucz groch (możesz go namoczyć przez noc, ale nie jest to konieczne).
  3. Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w pół plastry, cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciśnij lub posiekaj.
  4. Na suchej patelni podsmaż boczek, aż się zarumieni, dodaj cebulę i kiełbasę – smaż, aż będą złociste (opcjonalnie dodaj czosnek).
  5. Marchewkę i selera zetrzyj lub pokrój w kostkę. Gdy wywar z mięsem będzie gotowy, dodaj groch, a następnie warzywa i pokrojone ziemniaki. Gotuj około 30 minut, aż składniki będą miękkie.
  6. Dodaj podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę do zupy. Dopraw pieprzem, solą (jeśli to konieczne), majerankiem. Gotuj jeszcze 10–15 minut.