Grochówka na wieprzowinie
⏱ Czas przygotowania: 1,5 godziny
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽 Porcje: 6
Składniki:
- 250 g grochu łuskanego
- 300 g wędzonego boczku
- 300 g wędzonych żeberek
- 300 g kiełbasy (np. śląskiej lub wiejskiej)
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 marchewka
- ½ korzenia selera
- 4 średnie ziemniaki
- 2 l wody
- 3–5 liści laurowych
- 3–5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Żeberka zalej 2 l zimnej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem około 1 godziny, aż mięso zacznie mięknąć.
- W międzyczasie opłucz groch (możesz go namoczyć przez noc, ale nie jest to konieczne).
- Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w pół plastry, cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciśnij lub posiekaj.
- Na suchej patelni podsmaż boczek, aż się zarumieni, dodaj cebulę i kiełbasę – smaż, aż będą złociste (opcjonalnie dodaj czosnek).
- Marchewkę i selera zetrzyj lub pokrój w kostkę. Gdy wywar z mięsem będzie gotowy, dodaj groch, a następnie warzywa i pokrojone ziemniaki. Gotuj około 30 minut, aż składniki będą miękkie.
- Dodaj podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę do zupy. Dopraw pieprzem, solą (jeśli to konieczne), majerankiem. Gotuj jeszcze 10–15 minut.