⏱️ Czas przygotowania: ok. 15 minut
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽️ Liczba porcji: 4

 

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 100 g pieczarek drobno pokrojonych
  • mała marchewka pokrojona w paski
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżeczki przyprawy Chili Con Carne
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 1 jajko
  • garść świeżej kolendry drobno pokrojonej
  • 2 łyżkibiałego lub czarnego sezamu
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek, pokrojoną cebulę, pieczarki i marchewkę ok. 2 min.
  2. Wrzuć mięso, smaż, aż się zrumieni. Dodaj przyprawę Chili con Carne i mieszaj, by równomiernie pokryła farsz.
  3. Dodaj kukurydzę i sos pomidorowy, duś, aż farsz zgęstnieje (2–3 min). Następnie dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj. Przełóż do miski i ostudź.
  4. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty ok. 8 × 8 cm. Na każdy połóż łyżeczkę farszu. Złóż na trójkąty i dokładnie zlep brzegi.
  5. Ułóż pierożki na papierze do pieczenia. Środek posmaruj roztrzepanym jajkiem, a wierzch obsyp sezamem i odrobiną soli.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C (termoobieg lub góra‑dół) przez 12–15 min, aż będą złociste i chrupiące.

Podanie:

Podawaj z dowolnym sosem (np. czosnkowym lub słodko-kwaśnym).