⏱️ Czas przygotowania: ok. 2 godziny (w tym min. 1 godzina marynowania)
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽️ Liczba porcji: 4
Składniki:
Na mięso:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
- 1 łyżeczka musztardy (np. sarepskiej)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka zimnej wody
- ulubione zioła (np. suszony majeranek lub tymianek)
Dodatki:
- 4 bułki do burgerów
- 4 plastry żółtego sera
- 1-2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
- 2 ogórki kiszone, pokrojone w plastry
- 4 liście sałaty rzymskiej lub lodowej
- pomidor w plastrach
- sos musztardowo-miodowy, ketchp lub czosnkowy
Przygotowanie:
- W misce dokładnie połącz mieloną wieprzowinę z solą, pieprzem, czosnkiem, musztardą, papryką i wodą. Jeśli używasz ziół, dodaj je teraz.
- Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw mięso do lodówki na min. 1 godzinę, by składniki się „przegryzły”.
- Po schłodzeniu uformuj 4 płaskie burgery o średnicy nieco większej niż bułki – mięso skurczy się podczas smażenia.
- Grilluj lub smaż kotlety na rozgrzanej patelni grillowej lub klasycznej po ok. 4–5 minut z każdej strony. Pod koniec możesz położyć na wierzch plaster sera.
- Bułki lekko opiecz. Posmaruj dolną część ulubionym sosem (np. czosnkowym, miodowo – musztardowym lub majonezem), dodaj sałatę, kotleta z serem, ogórka, pomidora i cebulę. Przykryj górą bułki posmarowaną dowolnym sosem.