Pytania i odpowiedzi
Etap zgłoszeniowy:
Zgłoszenie należy przesłać do 20 lipca 2025 r.
Zgłoszenia do konkursu kulinarnego „Z mięsem wieprzowym przez pokolenia” odbywają się poprzez formularz dostępny na stronie: polskawieprzowina.pl
Maksymalna liczba osób, które możesz zgłosić w konkursie to 15, minimalna to 2 osoby.
Nie! W formularzu zgłoszeniowym wystarczy tylko podać nazwę dania, gramaturę, składniki, opis przygotowania oraz jego historię. Zdjęcia i nagrania będą wykonywane w kolejnym etapie konkursu.
Jeśli Twoja potrawa z mięsem wieprzowym nie ma ugruntowanej historii – nie martw się! Możesz opisać krótką historię rodzinną, regionalną lub anegdotę związaną z Twoim daniem. Może to być inspirująca historia związana z pochodzeniem przepisu.
Nagrania finałowe:
Nagrania finałowe odbywają się w dowolnym miejscu wyznaczonym przez KGW, w terminie indywidualnie ustalonym z każdym z Kół zakwalifikowanym do tego etapu Konkursu.
Nagranie finałowe będzie odbywać się w plenerze – najlepiej na tle zabytkowego budynku, zamku, dworku lub innego miejsca o znaczeniu historycznym czy turystycznym dla regionu. Im ciekawsze i bardziej charakterystyczne miejsce, tym większa szansa na zakwalifikowanie się do kolejnego etapu. Wskazane jest, aby w pobliżu znajdowała się altana, zadaszenie lub inne zabezpieczenie, które umożliwi realizację nagrania w przypadku niesprzyjającej pogody. UWAGA! Wskazane miejsce nie może zostać zmienione bez wiedzy organizatora i musi być wcześniej zarezerwowane na czas nagrania na wyłączność.
Organizator udostępnia stół do gotowania, płytę gazową, piekarnik, garnki i patelnie.
Organizator nie udostępnia talerzy, miseczek, desek, waz, pater itp. do serwowania potraw.
Podczas przygotowywania jednego dania nie powinno się zmieniać osób gotujących. Zmiana osób może nastąpić przy przygotowywaniu kolejnych dań.
Dekoracja stołu jest mile widziana. Powinna ją stanowić delikatna kompozycja ziół i/lub warzyw, ewentualnie kwiaty.
Będziemy fotografować dania, które zostały przygotowane w trakcie nagrywania. Aby zdjęcia prezentowały się jak najlepiej, zalecamy, aby oprócz gotowego dania, przygotować również półprodukty, z których zostało ono wykonane. Dzięki temu fotografia będzie mogła ukazać cały proces przygotowania, a nie tylko efekt końcowy. Zdjęcia ukażą się w książce kucharskiej.
**Spisz recepturę i przygotuj plan działania**
Zanotuj wszystkie składniki oraz etapy przygotowania potrawy. Upewnij się, że lista składników zgadza się z tą zgłoszoną do konkursu. Przygotuj komentarze, ciekawostki i rady.
**Zadbaj o porządek i kompletność wyposażenia**
Przygotuj wszystkie niezbędne narzędzia kuchenne i składniki – umyte, obrane, estetycznie podane. Pamiętaj też o naczyniach do prezentacji.
**Zespół na planie**
Potrzebne są dwie osoby z Koła. Większa liczba osób utrudnia pracę ekipy i może stresować występujących.
**Strój**
Zachęcamy do tradycyjnych/ludowych strojów regionalnych.
**Dodatkowo**
Jeśli Koło posiada własną pieczątkę – prosimy o jej zabranie.
Zadanie konkursowe polega na udziale w filmie reprezentantów każdego z Kół zakwalifikowanych do Konkursu. Zwycięzcą Konkursu zostanie Koło które uzyska największą ilość odsłon (wyświetleń) filmu na kanale Stowarzyszenia Innowatorów Wsi na portalu YouTube.