Roladki z boczkiem i serem
⏱ Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽 Porcje: 4
Składniki:
- 8 cienkich plastrów boczku wędzonego
- 8 plastrów żółtego sera (np. cheddar, gouda)
- 1 duża cukinia
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Szczypta pieprzu i chili (opcjonalnie)
- Wykałaczki do spinania
Przygotowanie:
- Cukinię umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry (najlepiej obieraczką do warzyw).
- Na każdy plaster boczku połóż plaster sera i cienki plaster cukinii.
- Zwiń wszystko w ciasną roladkę i zepnij wykałaczką.
- Posyp oregano, dopraw pieprzem lub chili.
- Smaż na suchej patelni po 5–7 minut z każdej strony lub piecz w piekarniku w 180°C przez 15 minut, aż boczek będzie chrupiący, a ser się roztopi.