Zupa chrzanowa

 

⏱ Czas przygotowania: 1 godzina
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽 Porcje: 4

 

Składniki:

  • 300g żeberek
  • 2 średnie białe kiełbasy
  • 4 plastry boczku boczku
  • 4 średnie ziemniaki (ok. 500 g)
  • 1 korzeń pietruszki
  • biały kawałek pora
  • pół selera
  • 1,2 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • 3–4 łyżki chrzanu ze słoika (bez dodatków)
  • sól i biały pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 jajka ugotowane na twardo

 

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku umieść żeberka oraz obrane warzywa: ziemniaki, pietruszkę, seler, cebulę i por. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zalej 1,5 litra zimnej wody i zagotuj. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyjmij żeberka, liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Plastry boczku rozłóż na suchej patelni i smaż na średnim ogniu bez tłuszczu, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  3. Do gorącej zupy dodajchrzan, szczyptę gałki muszkatołowej, czosnek, sól i biały pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez 2–3 minuty na małym ogniu, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.
  4. Gorący krem chrzanowy rozlej do misek lub talerzy. Na wierzchu ułóżchipsy z boczku oraz połówki jajek, posyp podsmażoną kiełbasą i opcjonalnie drobno posiekaną natką pietruszki.