Zupa chrzanowa
⏱ Czas przygotowania: 1 godzina
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽 Porcje: 4
Składniki:
- 300g żeberek
- 2 średnie białe kiełbasy
- 4 plastry boczku boczku
- 4 średnie ziemniaki (ok. 500 g)
- 1 korzeń pietruszki
- biały kawałek pora
- pół selera
- 1,2 l wody
- 3 liście laurowe
- 2–3 ziarna ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 3–4 łyżki chrzanu ze słoika (bez dodatków)
- sól i biały pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
- W dużym garnku umieść żeberka oraz obrane warzywa: ziemniaki, pietruszkę, seler, cebulę i por. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zalej 1,5 litra zimnej wody i zagotuj. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyjmij żeberka, liść laurowy i ziele angielskie.
- Plastry boczku rozłóż na suchej patelni i smaż na średnim ogniu bez tłuszczu, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę.
- Do gorącej zupy dodajchrzan, szczyptę gałki muszkatołowej, czosnek, sól i biały pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez 2–3 minuty na małym ogniu, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.
- Gorący krem chrzanowy rozlej do misek lub talerzy. Na wierzchu ułóżchipsy z boczku oraz połówki jajek, posyp podsmażoną kiełbasą i opcjonalnie drobno posiekaną natką pietruszki.