⏱️ Czas przygotowania: ok. 2 godziny (plus marynowanie)
💪 Poziom trudności: łatwe

🍽️ Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej w całości
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli wędzonej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pieprz czarny i granulowany czosnek do smaku

Domowa glazura BBQ:

  • 3 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • wędzona papryka do smaku

Przygotowanie:

  1. Połącz musztardę, oliwę i przyprawy. Natrzyj karkówkę. Odstaw do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na noc).
  2. Rozgrzej piekarnik do 120°C (góra-dół) i piecz mięso pod przykryciem (np. folią aluminiową) przez ok. 1 godzinę i 30 minut, aż zmięknie.
  3. Przygotuj glazurę: wszystkie składniki zagotuj do lekkiego zgęstnienia. Zdejmij przykrycie i posmaruj mięso glazurą. Wstaw do piekarnika na 20–30 minut w 220°C (lub na grill), aż skórka będzie chrupiąca i ciemnozłota. Gotowe mięso pokrój w plastry.

Podanie:

Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z serem feta.