Chłodnik ogórkowo-miętowy z szarpaną wieprzowiną
🍽 Porcje: 4
Składniki:
- 400 g pieczonej łopatki wieprzowej
- 4 duże ogórki gruntowe
- 2 pęczki świeżej mięty
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 2 limonki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je na sitko, lekko solimy i odstawiamy na około 10 minut, by puściły sok. Po tym czasie dokładnie odciskamy je z nadmiaru wody. Jogurt przekładamy do dużej miski i dodajemy do niego odciśnięte ogórki, drobno posiekaną świeżą miętę oraz świeżo wyciśnięty sok z dwóch limonek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy chłodnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby dobrze się schłodził i nabrał aromatu.
W międzyczasie przygotowujemy mięso: upieczoną łopatkę wieprzową rozrywamy na cienkie włókna i delikatnie podgrzewamy na suchej patelni lub z dodatkiem odrobiny tłuszczu – tak, by mięso było ciepłe, ale nieprzysmażone.
Schłodzony chłodnik rozlewamy do misek lub głębokich talerzy. Na wierzch nakładamy porcję ciepłej szarpanej wieprzowiny. Całość dekorujemy listkami mięty lub plasterkiem limonki.

