Zupa cebulowa z wieprzowymi klopsikami

 

Składniki:

Zupa:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 mały seler
  • 2 pomidory
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka białego wina
  • olej do smażenia
  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek świeżego koperku

 

Przygotowanie: 

Zupa:

Łopatkę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 10 minut.

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, pomidory kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju na złoty kolor.

Do garnka z gotującym się wywarem dodajemy starte warzywa i pomidory, gotujemy przez kilka minut. Następnie dorzucamy podsmażoną cebulę, 2 ząbki czosnku, tymianek, bazylię oraz sól i pieprz, opcjonalnie można dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około 10 minut. Wlewamy białe wino i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aby odparował alkohol. Całość miksujemy na gładki krem.

 

Klopsiki wieprzowe:

Mięso mielone łączymy z posiekanym koperkiem, żółtkami i miękkim masłem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki. Gotujemy je w osolonej, delikatnie wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5-7 minut).

Do miseczki wlewamy gorącą zupę cebulową, dodajemy klopsiki, dekorujemy opieczonym krążkiem cebuli i posiekaną natką pietruszki.