Wieprzowe ravioli z dynią i ricottą w sosie z szałwii
🍽 Porcje: 4
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
- 200 g upieczonej dyni (np. hokkaido)
- 4 łyżki ricotty
- 250 g płatów do ravioli lub domowe ciasto makaronowe
- 4 łyżki masła klarowanego
- 8 listków świeżej szałwii
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do podania
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe smażymy na suchej patelni. Odstawiamy do przestudzenia. Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem. W misce łączymy mięso, dynię i ricottę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Ciasto makaronowe wałkujemy cienko i wykrawamy z niego kwadraty. Na środku każdego kawałka nakładamy porcję farszu. Przykrywamy drugim płatem i dokładnie zlepiamy brzegi, starając się usunąć nadmiar powietrza. Gotowe ravioli wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 4-5 minut.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy listki szałwii. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż masło nabierze złocistego koloru i orzechowego aromatu, uważając, by go nie przypalić.
Ugotowane ravioli odcedzamy i układamy na talerzach. Polewamy je gorącym masłem szałwiowym, posypujemy świeżo startym parmezanem i dekorujemy listkami szałwii oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu.

