Wieprzowe ravioli z dynią i ricottą w sosie z szałwii

 

🍽 Porcje: 4

 

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
  • 200 g upieczonej dyni (np. hokkaido)
  • 4 łyżki ricotty
  • 250 g płatów do ravioli lub domowe ciasto makaronowe
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 8 listków świeżej szałwii
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do podania

 

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe smażymy na suchej patelni. Odstawiamy do przestudzenia. Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem. W misce łączymy mięso, dynię i ricottę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Ciasto makaronowe wałkujemy cienko i wykrawamy z niego kwadraty. Na środku każdego kawałka nakładamy porcję farszu. Przykrywamy drugim płatem i dokładnie zlepiamy brzegi, starając się usunąć nadmiar powietrza. Gotowe ravioli wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 4-5 minut.

W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy listki szałwii. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż masło nabierze złocistego koloru i orzechowego aromatu, uważając, by go nie przypalić.

Ugotowane ravioli odcedzamy i układamy na talerzach. Polewamy je gorącym masłem szałwiowym, posypujemy świeżo startym parmezanem i dekorujemy listkami szałwii oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu.