Spring rolls z mielonym mięsem wieprzowym i warzywami

 

⏱️ Czas przygotowania: 45 minut
💪 Poziom trudności: średni
🍽 Liczba porcji: 4–6

 

Składniki:

• 300 g mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
• 1 marchewka
• ½ małej główki kapusty pekińskiej lub 150 g białej kapusty
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka świeżego imbiru – startego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
• 10–12 arkuszy papieru ryżowego lub cienkiego ciasta filo
• olej do smażenia (najlepiej rzepakowy lub arachidowy)
• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso mielone smażymy na suchej patelni, aż się lekko zrumieni. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir, po czym wszystko razem przesmażamy, aż cebula będzie szklista. Do farszu dorzucamy drobno posiekaną kapustę pekińską oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Całość doprawiamy sosem sojowym, cukrem, olejem sezamowym oraz szczyptą soli i pieprzu, a następnie dusimy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale zachowają lekko chrupiącą strukturę. Gdy farsz nieco przestygnie, dodajemy skrobię i dokładnie mieszamy, by masa lekko się zagęściła.

Jeśli używamy papieru ryżowego, każdy arkusz zanurzamy na kilka sekund w ciepłej wodzie, aż stanie się elastyczny. Kładziemy na czystej ściereczce, nakładamy porcję farszu i zwijamy ciasno w rulon, podwijając boki. W przypadku ciasta filo nakładamy farsz na brzegu arkusza i zwijamy jak krokiet, smarując brzeg wodą, by się skleił.

Gotowe spring rollsy smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.