Roladki schabowe otulone boczkiem
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 10 plastrów boczku wędzonego
- 150 g sera żółtego
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki bazylii
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab kroimy na plastry o grubości około 1 cm i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy je delikatnie solą i pieprzem.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy.
W misce łączymy starty ser, posiekane zioła, 2 żółtka i bazylię. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa farszowa.
Na każdy kotlet nakładamy porcję farszu (około 1-2 łyżki), zwijamy ciasno w roladkę i owijamy plastrem wędzonego boczku.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na złocisty kolor.

