Roladki schabowe otulone boczkiem

 

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • 150 g sera żółtego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki bazylii
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie: 

Schab kroimy na plastry o grubości około 1 cm i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy je delikatnie solą i pieprzem.

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy.

W misce łączymy starty ser, posiekane zioła, 2 żółtka i bazylię. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa farszowa.

Na każdy kotlet nakładamy porcję farszu (około 1-2 łyżki), zwijamy ciasno w roladkę i owijamy plastrem wędzonego boczku.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na złocisty kolor.