Karkówka wieprzowa sous vide z emulsją jabłkowo-musztardową

 

🍽 Porcje: 4

 

Składniki:

  • 4 plastry karkówki wieprzowej
  • 2 jabłka (np. szara reneta)
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu 

 

Przygotowanie:

Plastry karkówki doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Umieszczamy je w worku próżniowym i szczelnie zgrzewamy, po czym gotujemy w kąpieli wodnej metodą sous vide przez 2,5 godziny w temperaturze 65°C. Jeśli nie mamy urządzenia  do gotowania metodą sous vide, możemy użyć piekarnika – karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 2-3 łyżkami wody, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 120°C.

W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i miód, dusimy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę i całość dokładnie blendujemy na gładką emulsję. 

Gotowe mięso wyjmujemy z worka i obsmażamy na gorącej patelni, aż uzyskamy złocistą skórkę.

Na talerzu układamy porcję mięsa i podajemy ją z ciepłą emulsją jabłkowo-musztardową. 

Danie świetnie komponuje się z purée z pasternaku, chipsem z jabłka lub klasycznym purée ziemniaczanym.