Zapiekanka makaronowa z szynką

 

⏱ Czas przygotowania: 45 minut

💪 Poziom trudności: łatwe
🍽 Porcje: 4

 

Składniki:

  • 300 g makaronu (np. penne, świderki lub rurki)
  • 200 g szynki (w plastrach lub w kawałku – pokrojona w kostkę)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30% lub 18%
  • 100 g sera żółtego + trochę do posypania
  • Sól, pieprz,
  • 1 łyżka mieszanki przypraw np. gyros
  • Masło do wysmarowania naczynia

 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
  2. Na patelni rozpuść masło i zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaj pokrojoną szynkę i smaż 2–3 minuty.
  4. Wlej śmietankę, dodaj przyprawy. Gotuj kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj starty ser i wymieszaj.
  6. Połącz sos z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Posyp wierzch dodatkowym serem.
  8. Piecz w 180°C przez 20–25 minut, aż ser się przyrumieni.