Zapiekanka makaronowa z szynką
⏱ Czas przygotowania: 45 minut
💪 Poziom trudności: łatwe
🍽 Porcje: 4
Składniki:
- 300 g makaronu (np. penne, świderki lub rurki)
- 200 g szynki (w plastrach lub w kawałku – pokrojona w kostkę)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30% lub 18%
- 100 g sera żółtego + trochę do posypania
- Sól, pieprz,
- 1 łyżka mieszanki przypraw np. gyros
- Masło do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
- Na patelni rozpuść masło i zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Dodaj pokrojoną szynkę i smaż 2–3 minuty.
- Wlej śmietankę, dodaj przyprawy. Gotuj kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, dodaj starty ser i wymieszaj.
- Połącz sos z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Posyp wierzch dodatkowym serem.
- Piecz w 180°C przez 20–25 minut, aż ser się przyrumieni.

